Formiddagscafé

Formiddagscaféen er klar til en ny sæson

Fredag d. 24. september kl. 9.30: ”Løvenskiold’ernes gravkapel på Nr. Jernløse Kirkegård” v. historiker Thorkild Kjærgaard, Holbæk

Der er rundt om i vore landsbykirker mange bemærkelsesværdige adelsbegravelser. Men Løvenskiold’ernes begravelseskapel på Nr. Jernløse kirkegård er i en klasse for sig. Der er – så vidt vides – intet i Danmark, som kommer op på siden af det. Det er i allerhøjeste grad et besøg værd. Thorkild Kjærgaard vil fortælle om kapellet og om den for vores egn så betydningsfulde slægt, hvis jordiske rester ligger i de 19 fritstående kister. Det er en beretning om storhed og fald. Det er en beretning om talentfulde og dygtige mennesker, omgivet og båret frem af rigdom, skønhed og blændende pragt, men også en beretning om familiestridigheder, sorg, smerte og tragisk død.

30. oktober: Løvfaldstur (NB – lørdag eftermiddag & forhåndstilmelding)


I år falder løvfaldsturen sent, men forhåbentligt ikke så sent at alle blade har mistet taget i de gyldne trækroner? Måske oplever vi en susende efterårsstorm? Eller står solen mon lavt på en skyfri blå himmel? Uanset om det er storm eller sol, kan jeg garantere, at busturen vil foregå ad naturskønne veje i et roligt tempo. Undervejs vil vi synge sammen fra Højskolesangbogen, og gad vidst
om pastoren ikke også er i det muntre hjørne 😉 Midt på eftermiddagen vil vi gøre holdt og nyde en kop kaffe med lagkage.
Der er afgang fra Åvang kl. 13.00, mulighed for påstigning ved Nr. Jernløse kirke kl. 13.05 og Kvanløse Kirke kl. 13.15.
Turen forventes afsluttet kl. ca. 17 og er tilrettelagt så alle – også ældre og gangbesværede – kan være med. Nye ansigter hilses velkomne. Tilmelding til Samuel på tlf. 59 18 31 27 eller mail: slla@km.dk senest den 15. oktober.

19. november kl. 09.30: ”Nordkap tur/retur”
v. Kurt Frederiksen


Kurt fortæller: Foredraget fortæller om en speciel rejse – en tur med en veterantraktor og en campingvogn op gennem Sverige og Norge til Nordkap og hjem igen gennem Finland.
Nogle syntes, det var en tosset idé, andre mente, at jeg havde en skrue løs. En mente, det skulle forbydes, for jeg ville være til gene for trafikken – en anden påstod, at maskinskader ville gøre det hele umuligt. Desuden var det alt for langt, jeg ville kede mig forfærdeligt og sikkert komme til at fortryde. Ingen af dem
fik ret. Jeg traf kun glade mennesker, der syntes, at det var fantastisk. Det er rigtigt, at jeg skabte kø, men det var fordi, så mange ville fotografere – og maskinskaderne var helt i småtingsafdelingen. For mig blev det en stor oplevelse, og mange herhjemme fulgte turen gennem radio, tv og på Facebook.
Denne formiddag vil jeg komme og vise billeder fra turen og fortælle om, hvad jeg oplevede på den 5200 km lange køretur op gennem Sverige til Nordkap og tilbage igen gennem Finland. Jeg gjorde turen alene hen over sommeren, og hensigten var dels at gøre det, dels at indsamle materiale til en bog samt stof til et foredrag som altså ledsages af billeder, som fortæller
om store og små oplevelser, om mennesker, jeg mødte, uheld, der nær havde stoppet turen, godt vejr, dårligt vejr, men først og fremmest om alle de gode historier, der blev det egentlige resultat af turen.